Tilpasningsdyktig
Skrevet av Johannes Korneliussen & Marthe R Aarhus
Kroppen er en fantastisk selvhelende biologisk organisme. Hvis vi utfordrer våre kropper blir de bedre til det vi utfordrer den med – vi blir sterkere, mer robuste og tøffere.
Jeg skal ikke lyve på meg eierskap til sitatet som denne bloggposten er bygget på, selv om jeg gjerne ville. Det er et godt sitat som i én setning forteller det jeg gjerne vil si med hele dette innlegget. Alt som du kan med din kropp har den selvfølgelig lov til å gjøre. Vi bør ikke gi den begrensninger innenfor de rammer som den allerede har tilpasset seg til.
“Alt som din kropp kan, har den lov til.”
Jacob Beermann Tweet
Det Jacob mener med denne setningen er at det ikke finnes bevegelser som isolert sett er feil, farlige eller skadelige – men vi kan derimot gjøre noe for mye, for tungt, for raskt eller for ofte. Men det er ikke en lineær sammenheng, som mange tror, mellom hvordan vi beveger oss, står, sitter eller går og hvorvidt vi kommer til skade eller opplever smerte.
Denne sort/hvitt-tankegangen om riktig VS feil møter man likevel ofte i hverdagen. God VS dårlig mat, riktig VS feil løfteteknikk eller god VS dårlig kroppsholdning. Problemet er at dette er et unyansert bilde. Det betyr ikke, at du ikke kan komme til skade eller oppleve smerter, men spørsmålet er hvorfor det skjer. For hvis det var så enkelt som å unngå bestemte bevegelser, hvorfor skulle forekomsten av smerter fortsatt være stigende?
Bioplastisitet
“Use it or lose it”, “use it and improve it”! Dette er selve grunnsteinen i hva jeg står for og bioplastisitet handler om at vi alltid endrer oss som mennesker.
Bio(=biologisk), Plastisitet(=formbarhet).
Med andre ord tilpasser kroppen seg til den belastningen vi utsetter den for. Her er noen eksempler:
Muskler: Styrketrening gir større og sterkere muskler (Schoenfeld, 2018)
Sener: Vektløftere har tykkere korsbånd enn de som ikke løfter (Mersmann & Arampatzis, 2017)
Brusk: Løpere ser ut til ha tykkere brusk i kne og hofter enn gjennomsnittet (Alentorn-Geli, 2017)
Mellomvirvelskiver: Løp gir sunnere og sterkere mellomvirvelskiver (Bowden, 2017)
Kroniske sykdommer: Fysisk aktivitet forebygger kroniske sykdommer (Booth, 2013)
Hjertet: Hjertet blir bedre rustet og reduserer dermed sannsynligheten for hjerte- og karsykdommer (Dhaliwal, 2013)
Bein: Bedre beinhelse (Kohort, 1985)
Hjernen: Forbedrer mental sunnhet (Deslanders, 2009)
“Du kan aldri ikke endre deg”
Simon Roost Kirkegaard Tweet
Dosering og bevegelser
Isolert sett kan ingen enkeltstående bevegelse være feil, farlig eller skadelig. Men du kan gjøre for mye, for ofte, for tungt, med lite hvile.
La oss se på et eksempel. I militæret, særlig garden, bruker man mye tid på å stå rett opp og ned på samme plass. Meg bekjent brukes også det som straff i det amerikanske militær. Nettopp slik disse mennene og kvinnene står blir ofte presentert som “god holdning” eller “den beste holdning” – men her blir den altså brukt som straff.
Du kan jo selv prøve å sitte helt oppreist med strak rygg i en lengre periode. Det går kanskje fint i 1 minutt, men hva skjer etter 5 min? 10 min? 30 min? 1 time? Med mindre dette er hva som er vanlig for deg, så vil de fleste føle ubehag og mange vil ikke klare å sitte på denne måten i én hel time. Se et eksempel på at mer ikke alltid er bedre.
Dette er et godt eksempel på at mengden er viktig og skal tas hensyn til i forhold til hva man tidligere har vært vant til. Hvis du derimot startet med tidligere nevnte holdning i 1 min tre ganger om dagen og økte med en fornuftig mengde gjennom måneder eller år, ville det mest sannsynlig ikke være like ubehagelig neste gang du forsøkte på det samme.
“Før i tiden” snakket man om at knærne ikke skulle over tærne i øvelser som knebøy og utfall. Mange har lignende tanker knyttet til andre bevegelser, øvelser og kroppsdeler uten å se på helheten. Eksempler på dette er: buttwink, krumning i ryggen, pronasjon i ankel, mobilnakke.
Men kikker på enkelt bevegelser eller kroppsdeler uten engang å ta høyde for dose, vaner, hvordan det føles og mennesket i helhet. Ideen om “forbudte” bevegelser er bygget på frykt og symmetri – ikke logikk og menneskets vakre og komplekse tilpasningsevne.
Alt som din kropp kan, har den lov til.
Dette blogpostet er i høy grad inspirert av maxer.dk av Jacob Beermann: https://maxer.dk/staerk-smertefri/alt-hvad-din-krop-kan-maa-den