Trening som smertelindring

Skrevet av Johannes Korneliussen

 

Ved trening frigis endorfiner, som er kroppens egen morfin og ”lykkepille”. Frigivelsen av endorfiner fører til mindre smerte og økt velvære. Gjennom trening stimuleres også̊ andre sensoriske systemer via led og muskler. Det fungerer på samme måte, som når man gnir seg på̊ huden etter å ha slått seg. Hjernen blir så opptatt av å ta imot informasjonen (impulser) fra ledd- og muskelnerver i stedet for impulser fra faresignaler, og opplevelsen av smerte dempes. 

I tillegg medfører regelmessig trening, til at du føler deg friskere, har lettere ved at klare hverdagen, forbedrer søvnen og får et bedre velvære.  

Verdenshelseorgasnisasjon, WHO, anbefaler, at alle mennesker uansett skade, sykdom eller alder bør være fysisk aktive minimum 30 min. om dagen. Aktiviteten skal være med moderat intensitet og ligge ut over alminnelige kortvarige dagligdagsaktiviteter. Hvis de 30 minutter deles opp, skal aktiviteten vare minst 10 minutter. Minst 2 gange om uken skal det inngå aktiviteter av minst 20 minutters varighet, som vedlikeholder eller øker kondisjonen og muskel- og knokkelstyrken.

Den optimale trening og treningsdose er individuell og kommer ann på alder, tidligere treningsvaner, graden av funksjonsinskrekning, fysisk kapasitet og almenntilstand. Hvis man ikke tidligere har trent i sitt liv, kan det være en god idé at begynne rolig og vurdere effekten, og deretter gradevist at øke treningen. 

Legg igjen en kommentar