Belastning, et misforstått ord

Når vi snakker om kroppen er belastning alt som mennesket utsettes for i løpet av en dag, uke, måned, år elle liv. Jeg hører ofte fraser som:

Jeg vil ikke belaste ryggen.

Det belaster knærne mine for mye.

Man snakker om belastning som om det er dårlig ting. I mine øyne er ikke belastning en dårlig ting – derimot er det en god ting som vi ønsker å gjøre, men i riktig dosis. Når jeg blir fortalt dette er ofte oppfølgingsspørsmålet mitt:

Hvordan kan en kroppsdel bli sterk hvis du ikke belaster den?

Så kan jeg deretter komme med en liten historie der lyder som føler:

«Har du noen gang hørt om damen som ønsket å løpe maraton og trente seg opp ved å ligge på sofaen..? Nei, ikke jeg heller.»

Vi er nødt til å belaste vår kropp og vårt sinn for å bli sterkere. Som menneske har vi behov for stimuli og utfordringer for å økes vår evne til å prestere eller vedlikeholde det nivået vi har. Nettopp derfor vil jeg argumentere for at belastning er et fantastisk godt ord – når det nettopp er denne utfordringen som gjør oss mennesker så utrolig flotte. Evnen til å overkomme belastningen, tilpasse seg og møte samme type utfording igjen, men med en oppfattelse om at det var enklere denne gangen. 

Legg igjen en kommentar