Er kroppens «slitasjeforandringer» arbeidsrelatert?

Mange kan trolig nikke gjenkjennene til følgende scenario:

«Du har et fysisk krevende arbeid og du har hatt smerter i lengre tid(måneder/år), som ikke er forsvunnet. Legen har sendt deg til både røngten og MR-skanning for å prøve å finne ut av årsaken til akuratt dine problemer. Senere får du svaret hvor det står du har slitasjeforandringer (degenrative/aldersmessige forandringer).

Når to fenomener opptrer samtidig har vi ofte en naturlig trang til å sette den i sammenheng med hverandre. I dette tilfellet er det «smerter» og «slitasjeforandringer». Dette kalles kausalitet.

Selv om det ses en statistisk sammenheng mellom Nicolas Cages(NC) film og antallet personer som drukner i basseng, betyr det at man kan påstå at NC er årsaken til at folk faller i vannet og dør. Statistisk sett ligner det en sammenheng selv om det ikke er det.

Hva er sammenhengen mellom slitasjeforandirnger i kroppen og smerter?

Hvis fysisk arbeid var primær årsak så burde slitasjeforandirnger stige med jo mer fysisk krevende arbeidet er. Personer med stillesittende arbeid har de samme forandringer på innsiden av kroppen som hos personer med fysisk krevende arbeid. Disse funn er mer relatert til alder og kjønn (1).

Forandringer på diskuskiven ser ut til å være et normalt funn hos personer fra 20 års alderen, og ser ikke ut som å være relatert til smerter og funksjonsnedsettelse (1,2). Faktisk har 35% av 20-årige menn utne symptomer disse forandirnger på en MR-skanning (3), og tilsvarende har 33% av 40-årige kvinner uten symptomer vesentlige forandinger (4). 64% av middelaldrene personer uten symptomer har forskjellige former for diskusprolaps (5). 

 

Studier på skulderen har ikke funnet en sammenheng mellom overrivninger av skuldersenen og funksjonsnedsettelse (6,7). Forekomsten av delvis seneoverrivning i skulderen stiger med alderen, men er ikke relatert til smerter (8). Faktisk har størstedelen av personer uten smerter de samme forandirnger , vel og merke ved et arbeid hvor armene ofte er over skulderhøyde (9). Disse forandringer har mellom 26-39% av den almindlige befolkning uten symptomer også (10).

Dette tegner altså et bilde av en svak sammenheng mellom smerter og slitasjeforandirnger i kroppen, som mange forventer er årsaken til deres mseter hvis de har et fysisk krevende arbeid eller har hatt dette i mange år.

La oss prøve å se om det gir mening hvis man ser på slitasjeforandirnger i et annet lys. 

Når du blir eldre forandrer kroppen sig utenpå. Du endrer hårfarge og får rynker. 

Har du noen gang tnek på at samme prosess skjer i kroppen? 

Man kan si at det vi normalt anser som slitajseforandringer – i stedet kan forstå som normale, aldersmessig forandirnger. Det er altså rynker på innersiden av kroppen. 

 

Hvis du kom med hodepine og jeg påstod at det skyldes dine grå hår og rynker i panden, så ville du nok blir fornærmet. 

 

Hvis det skulle være en sterk sammenheng mellom disse forandirnger og smerter, så ville man se en tendens til at man fikk mer vondt jo eldre man blir – da disse forandringer stiger med alderen. Det ser ut som man får mindre smerter etter man runder 60, hvor forandringer stiger med alderen (11). 

 

Referanser

 

 

 1. The influence of occupation on lumbar degeneration, Videman, 1999
 2. Associations between back pain history and lumbar MRI findings, Videman, 2003
 3. Magnetic resonance of disc degenerationin young low-back pain patients, Paajanen, 1989
 4. Prevalence of lumbar disc degeneration observed by magnetic resonance in symptomless women, Powell, 1986
 5. Magnetic resonance imaging of the lumbar spine in people without back pain, Jensen, 1994
 6. A prospective, double-blind comparison of magnetic resonance imaging and arthroscopy in the evaluation of patients presenting with shoulder pain, Mohtadi, 2004
 7. MRI findings in throwers shoulders: abnormalities in professional handball players, Jost, 2005
 8. Age-related prevalence of rotator cuff tears in asymptomatic shoulders, Tempelhof, 1999
 9. Magnetic resonance imaging of the shoulder in asymptomatic baseball players, Miniaci, 2002
 10. Dead man and radiologists dont lie: a review of cadaveric and radiological studies of rotator cuff prevalence, Reilly, 2006
 11. Does back and neck pain become more common as you ge tolder? A systematic litterature review, Fejer, 2012

Denne teksten er i høy grad inspirert fra Smertevidenskab.dk

Legg igjen en kommentar