Mer er ikke alltid bedre

Skrevet av Johannes Korneliussen

Et eksempel på at mer nødvendigvis ikke alltid er bedre.

«Kvalitet over kvantitet» er et familiært uttrykk for de fleste, og hos noen har det større relevans enn hos andre.  For meg personlig har det også etterhvert blitt min filosofi når det kommer til trening og muskelvekst.

Det er ikke enten eller, men heller en søken etter en gyllen middelvei mellom kvalitet og kvanitet. I en studie publisert i «Journal of Strength and Conditioning» (2017) skrevet av T. Amirthalingam m.fl, ble det sett på forskjellen mellom den kjente treningsmetoden «German volume training (10 x 10)» VS «Modifisert German volume training (5 x 10)».

Photo credit: treadawaytraining

Totalt i studien var det 19 deltagere, alle menn, som trente tre ganger i uken i seks uker. I løpet av denne perioden ble det ikke funnet noen signifikant forskjell mellom de to gruppene på beinstyrke eller muskelhypotrofi i underkroppen.

Funnet av ulikheter mellom gruppene var følgende: Økt hypotrofi i trunk (en anatomisk term som beskriver kroppens sentrale del. Dette består av mage, bryst og rygg.[1]) og armer. Det ble også fastslått økt styrke i benkpress og nedtrekk hos gruppen som gjennomførte 5 x 10 kontra gruppen som trente 10×10 over en kort treningsperiode.

[1]https://en.wikipedia.org/wiki/Torso

Det interessante denne studien forteller oss er at 10 x 10 ikke nødvendigvis fører til økt muskelhypotrofi eller muskelstyrke sammenliknet med 5 x 10 over en seks ukers periode. Derfor vil det kanskje gi mer mening å trene med færre sett så lenge man kan, for så å øke volumet sakte men sikkert utover treningskarrieren.

Legg igjen en kommentar